voorkant

achterkant


ISBN 978-90-489-0010-7, 256 pagina's, 25,00 EUR, Nederlands, Softcover, 20 x 27 cm


Voor dit boek is een e-boek beschikbaar:

Let u er a.u.b. op dat de online-bestanden niet drukbaar zijn.
Prijs: 6,25 EUR
PDF (5,6 MB):

Muziek

Det is Venloos roem!

de geschiedenis van de Jocus-leedjes, haar makers en vertolkers

van Finbar Van der Veen

Frans Boermans was de grootste schrijver van alle mensen die ooit bij de Jocusleedjes betrokken waren. Dus als iemand recht van spreken had, was hij het wel.

Toch had ook Frans niet alle wijsheid in pacht. Soms beweerde Boermans gelukkig ook heel andere dingen over zijn leedjes: hij kon heel bevlogen praten over zijn werk. Want natuurlijk zijn vastelaovendleedjes wél om over te praten. En ook om over te schrijven. Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen herinneringen aan alle prachtige nummers die er in Venlo gemaakt zijn. Zeg je As de sterre dao baove Straole of Sjiengele boem, dan weet heel Limburg waar je het over hebt. Of Minse wie weej. Of recent nog De kriebels, waarmee Bram Holla en Ruud Stikkelbroeck in 2008 het LVK wonnen.

Achter al die nummers zitten verhalen. Prachtige verhalen in veel gevallen. Net zoals er achter de mensen die bij de leedjes betrokken waren schitterende, maar soms ook heel emotionele verhalen schuilen. Wie zijn toch al die mensen die voor Jocus actief zijn geweest? Je komt het in dit boek allemaal te weten. Er staan prachtige portretjes in van heel veel mensen die hun bijdrage hebben geleverd aan het rijke Jocus-oeuvre. Daarnaast worden de leedjes op schitterende wijze geplaatst in de context van de tijd: je krijgt een prima beeld van de tijd waarin nummers ontstonden, en in veel gevallen ook waarom ze ontstonden.

Lees dit prachtige boekwerk en kom alles te weten over de mensen achter de leedjes en over de nummers zelf. En als je alles hebt gelezen, kan je maar één conclusie trekken: Det is Venloos roem!

Finbar van der Veen (1981) is journalist. Hij schreef dit boek als eerbetoon aan het prachtige Jocus-repertoire en de vele mensen die zich daar al die jaren voor hebben ingezet of nog voor inzetten. In zijn ogen was een plekje in dit boek voor die mensen dan ook zeer op zijn plaats. Zij hebben immers Venlo, en heel Limburg, heel wat moois gebracht!


Trefwoorden: Jocus; Carnavalsvereniging; Vastelaovend; Muziek; Venlo

» inkijkexemplaar